Om uiterlijk in 2050 een CO2-neutrale provincie te kunnen zijn is verduurzaming van alle woningen van groot belang. Daarbij gaat het om het besparen en opwekken van energie, en uiteindelijk ook om aardgasvrij wonen. De provincie werkt hierin nauw samen met gemeenten en woningcorporaties. We ondersteunen met kennis en financiering, en brengen initiatiefnemers samen. Via deze pagina vindt u tips, handige tools, subsidiemogelijkheden en meer informatie over onze ondersteuningsprojecten.
Praktische hulp van partners
- Om bewonersinitiatieven, energiecoöperaties en gemeenten op weg te helpen is er het Servicepunt Energie van NMU. Dit servicepunt wordt gefinancierd door de provincie. Het servicepunt beantwoordt vragen, deelt kennis en verzorgt trainingen.
- Speciaal voor gemeenten is er ook het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie. Hier kunt u terecht voor ondersteuning bij het verduurzamen en/of aardgasvrij maken van woningen en andere gebouwen. Bekijk bijvoorbeeld het factsheet Alles wat je moet weten over warmte.
- Woningcorporaties zijn druk bezig om hun woningen te verduurzamen. Daarover zijn handige tools en tips te vinden op de website van de koepelorganisatie Aedes. Ook het Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU) heeft een programma duurzaamheid. De provincie Utrecht werkt samen met woningcorporaties. Bijvoorbeeld bij het gedragsonderzoek dat Cazas Wonen liet uitvoeren omdat er bij goed geïsoleerde woningen toch relatief veel energie verbruikt werd. Het onderzoek laat zien hoe corporaties het gedrag van bewoners het meest effectief kunnen beïnvloeden.
Uitgelichte projecten
-
Mini-warmtenetten
Mini-warmtenetten verdienen een plek als warmteoplossing tussen de individuele oplossing en de warmtenetten. Samen met de gemeenten Leusden en Zeist heeft de provincie Utrecht onderzocht wat er nodig is om mini-warmtenetten een grotere rol te laten spelen in de overstap naar fossielvrij verwarmen.
-
Adviespunt VvE
Het verduurzamen van een VvE is een ingewikkeld proces. VvE-besturen staan vaak voor moeilijke keuzen. Het Adviespunt VvE helpt VvE’s op weg met de eerste stappen in het verduurzamen van hun appartementencomplex.
-
Kleine VvE's
De provincie vindt het belangrijk dat kleine VvE's geholpen worden bij het verduurzamen. Daarom kunnen gemeenten bij de provincie subsidie krijgen voor project- procesondersteuning om kleine VvE's geclusterd te helpen.
-
Eurowoningen
Samen met een buurtteam werkt de gemeente Leusden aan het isoleren van de Eurowoningen zodat deze wijk van het aardgas af kan zodra alle woningen geschikt zijn voor een warmtepomp. Het buurtteam en de gemeente delen hun aanpak graag met andere buurtteams en gemeenten in de provincie Utrecht.
-
Warmte uit water
In de wijk Overhees gaat de Soester Energie Coöperatie onderzoeken of de wijk van het gas af kan. Eén van die mogelijkheden is om met warmte uit de dertien vijvers in de wijk huizen te koelen in de zomer en te verwarmen in de winter.
-
Isolatievouchers
Op kosten van de provincie Utrecht worden spouwmuren van woningeigenaren met een laag inkomen geïsoleerd. Het isoleren gebeurt op een natuurvriendelijke manier. Hierdoor verbruiken huiseigenaren die het hardst getroffen worden door de hoge energieprijzen, minder energie. Zonder dat dit ten koste gaat van beschermde diersoorten.
-
Gespikkeld bezit
De provincie Utrecht wil gemeenten en woningcorporaties stimuleren om huur- en koopwoningen gelijktijdig te verduurzamen, als deze woningen zich in dezelfde rij bevinden. We ondersteunen gemeenten en corporaties die de handen ineen willen slaan om een straat met gespikkeld bezit te verduurzamen.
-
Steunpunt particuliere verhuurders
Dit steunpunt ondersteunt particuliere verhuurders bij het verduurzamen van hun huurwoningen. Verhuurders kunnen hier terecht voor meer informatie over de voordelen van verduurzamen, verduurzamingsmogelijkheden, subsidies en financiering en wet- en regelgeving.
Nieuws
Nieuwsoverzicht verduurzaming woningen-
Aan de slag met woningisolatie: ruim 75.000 huishoudens ontvangen een aanbod
Binnenkort ontvangen zo'n 75.000 huishoudens in 18 Utrechtse gemeenten een brief met de uitnodiging om gebruik te maken van een gratis isolatiemaatregel of een financiële bijdrage. -
Aanpassingen Rijkssubsidies voor verduurzaming van woningen en gebouwen
Per 1 januari 2025 gaan nieuwe subsidiemogelijkheden en voorwaarden in voor verschillende regelingen die het verduurzamen van woningen en gebouwen ondersteunen. -
Steunpunt helpt particuliere verhuurders op weg bij verduurzaming
Om particuliere verhuurders te helpen met het verduurzamen van hun huurpanden heeft de provincie een Steunpunt particuliere verhuurders opgezet.
Neem contact op
Heeft u vragen over het verduurzamen van woningen? Neem dan contact op met een van de onderstaande personen.
-
-
Raunieck Hendriks
Energiebesparing bij woningen
- Telefoon: 06 81 02 52 97
- E-mail: raunieck.hendriks@provincie-utrecht.nl
-
Brigit Valentijn
Aardgasvrij verwarmen en warmtebronnen
- Telefoon: 06 11 88 16 27
- E-mail: brigit.valentijn@provincie-utrecht.nl