Locatie hoogspanningsstation Breukelerwaard

Locatie hoogspanningsstation Breukelerwaard

De locatie voor het nieuwe hoogspanningsstation van TenneT en het transformatorstation van Stedin is bekend. Provincie Utrecht, gemeente Stichtse Vecht, Stedin en TenneT hebben gezamenlijk uitgesproken dat de locatie ten zuiden van het huidige station het uitgangspunt is voor de inpassing van de nieuwe stations. De uitbreiding is nodig om extra capaciteit toe te voegen aan het stroomnet.

Ruimte creëren voor het energiesysteem van de toekomst 

Het aantal woningen en bedrijven in de provincie Utrecht groeit. Tegelijk verduurzaamt de provincie sneller dan ooit. Elektrische auto’s, zonnepanelen, windmolens en warmtepompen maken ons leven groener, maar zetten het elektriciteitsnet onder druk. We werken samen met TenneT, Stedin, gemeenten en het Rijk om het net te versterken, leveringszekerheid te bieden en ruimte te creëren voor het energiesysteem van de toekomst.  

Bouwen  

De belangrijkste manier om structureel meer ruimte te maken is door nieuwe kabels aan te leggen en nieuwe elektriciteitsstations te bouwen. Het is een enorme klus en die jaren duurt. Dit betekent dat inwoners, bedrijven en organisaties in Utrecht de komende jaren te maken krijgen met deze werkzaamheden.  

Nieuwe elektriciteitsstations

Om ervoor te zorgen dat op de lange termijn netcongestie wordt opgelost heeft Utrecht een aantal nieuwe stations nodig. Dat dit een uitdaging is, is duidelijk. Een elektriciteitsstation heeft veel ruimte nodig en kan niet overal gebouwd worden. Zonder het bouwen van extra stations kan netcongestie niet worden opgelost.  

Breukelerwaard: meer capaciteit voor een betrouwbaar stroomnet 

Aan de Ter Aaseweg in Breukelen staat op dit moment een gecombineerd hoogspanningsstation van Stedin en TenneT. Zonder de uitbreiding van het bestaande TenneT-station is het niet mogelijk extra capaciteit toe te voegen aan het elektriciteitsnet. Bovendien zijn de installaties op dit station aan het einde van hun levensduur en toe aan vervanging.  

Initiatiefnemers TenneT en Stedin hebben een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar een geschikte locatie voor dit station. Uitbreiding op de huidige locatie bleek niet mogelijk door te weinig beschikbare ruimte en de ligging in Natura Netwerk Nederland (NNN). Er lagen uiteindelijk nog twee locaties voor: locatie 3 ten zuiden van het huidige station aan de Ter Aaseweg en locatie 4 ten noorden van het huidige station. Beide locaties hebben voor- en nadelen.

Participatie

Veel mensen uit de omgeving hebben gereageerd tijdens een inloopavond en via e-mail. De meeste mensen kozen voor de locatie ten zuiden van het huidige station (locatie 3). Dit werd onder meer aangedragen vanwege de aanleg van de fietsbrug die moet worden aangelegd bij de Ter Aaseweg. Ook gaven direct aanwonenden aan dat een hoogspanningsstation het weidse landschap zou schaden. Tegelijkertijd had locatie 3 ook nadelen, zoals de beperking van de eventuele uitbreiding van het bedrijventerrein. Mede op basis van de reacties hebben gemeente Stichtse Vecht en initiatiefnemers TenneT en Stedin gezamenlijk besloten de ruimtelijke procedure voor locatie 3 op te starten. Bij de ruimtelijke inpassing houden TenneT en Stedin zo goed mogelijk rekening met de impact die het station op de omgeving heeft.

Vervolg 

Nu de locatie bekend is gaan de netbeheerders verder in gesprek met de grondeigenaren. Ook volgen werksessies met belanghebbenden over de ruimtelijke inpassing. De gemeente Stichtse Vecht zal de ruimtelijke procedure opstarten, inclusief terinzagelegging. Tegelijk starten de benodigde onderzoeken en aanvragen voor vergunningen. De bouw van het station start op zijn vroegst in 2027.