Het is niet altijd mogelijk om de opgewekte energie direct zelf te gebruiken. Dit komt vooral voor bij bedrijven die ’s avonds en ’s nachts veel energie gebruiken. Het teveel aan opgewekte energie tijdens de opwekpieken overdag kan dan opgeslagen worden in een batterij of accu zodat u het later alsnog zelf kunt gebruiken. Maar u kunt het ook omzetten in warmte, afhankelijk van uw situatie.
Hoe kunt u energie opslaan?
-
Batterij (of accu): Dit is een batterij die energie kan opslaan voor eigen gebruik later op de dag. Dit kan interessant zijn als er wel veel elektriciteit wordt gebruikt, maar dit moeilijk te matchen is met de opwekmomenten.
Omdat een batterij een relatief hoge investering vraagt is het belangrijk om de zogeheten benuttingsgraad te bekijken: hoe vaak wordt een batterij helemaal opgeladen. Een batterij wordt rendabeler naarmate hij vaker volledig geladen kan worden. In alle gevallen is het dus belangrijk om de juiste dimensionering van de batterij uit te zoeken. Hoe groter de benuttingsgraad en hoe beter de dimensionering, hoe beter de businesscase omdat de investering per vollaad-cyclus dan lager is. Tot slot kan het nodig zijn om de investering in de batterij te ondersteunen met een aanvullend businessmodel zoals bijvoorbeeld energiehandel. Voor kleinverbruikers: zeker wanneer de salderingsregeling door de Rijksoverheid wordt afgebouwd. Hou de berichtgeving hierover in de gaten. -
Boiler: Met elektriciteit kunt u ook water verwarmen, dat op een later moment die dag gebruikt kan worden.
Netspanningsproblemen voorkomen
Het is het beste als u alle stroom die u opwekt met zonnepanelen zelf gebruikt, omdat het elektriciteitsnetwerk in onze regio momenteel overbelast is. Als er te veel elektriciteit gelijktijdig aan het net wordt geleverd kan dat leiden tot spanningsproblemen: de omvormer en daarmee de zonnepanelen schakelen dan uit, maar ook de stroom zelf kan uitvallen. Deze spanningsproblemen kunnen zich voordoen op bijvoorbeeld zonnige dagen.
Het bovenstaande kan mogelijk worden voorkomen wanneer, naast zoveel mogelijk eigen stroom verbruiken, ook gebruik wordt gemaakt van een batterij. Als er dan spanningsproblemen ontstaan op het net kunnen de batterijen worden losgekoppeld van het net, maar kan de stroom wel in uw bedrijfsproces worden ingezet. Zo worden de spanningsklachten op het net omzeild. Hiervoor is wel een speciale inregeling nodig van de installatie.
Neem contact op
Heeft u vragen over deze of andere oplossingen voor zonneprojecten bij netcongestie? Neem dan contact op met Esmée de Nie.