Donderdag 5 december was alweer de 4e community of practice voor de ontwikkeling van energiehubs op bedrijventerreinen, georganiseerd door de provincie Utrecht en Stedin. Ondernemers, parkmanagers en gemeenteambtenaren kwamen bij elkaar om te leren van elkaars ervaringen en de laatste ontwikkelingen te bespreken.
Het starten van een energiehub kan een oplossing zijn voor ondernemers op een bedrijventerrein die eigenlijk een grotere aansluiting willen op het stroomnet, bijvoorbeeld om te verduurzamen, maar die door de netbeheerders op een wachtlijst zijn geplaatst. Dat is nodig omdat de capaciteit van het stroomnet tegen zijn grenzen aan loopt en de netbeheerders willen voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt. In een energiehub werken ondernemers samen aan het opzetten van een lokaal energiesysteem. Daarbij wordt energie zoveel mogelijk lokaal opgewekt, gebruikt en opgeslagen. Door slim samen te werken en te sturen op het energiegebruik creëren ze extra ruimte op het stroomnet en kunnen ze zelf flexibeler omgaan met hun energieverbruik dan wanneer ze dit alleen doen. Een win-win situatie voor zowel ondernemers als de netbeheerders dus. Op dit moment heeft dit voornamelijk de vorm van een groepscontract dat wordt afgesloten tussen ondernemers op een bedrijventerrein en de netbeheerder.
Voorwaarden groepscontract
Tijdens deze community of practice vertelde Stedin over de eerste richtlijnen van zo'n groepscontract. Stedin startte de deelsessies met het geven van de laatste informatie, waarna het ophalen van reacties bij het bedrijfsleven centraal stond. Ondernemers gaven aan dat in hun ogen de eerste richtlijnen te beperkend zijn, maar graag mee te willen denken over hoe het voor ondernemers aantrekkelijker gemaakt kan worden. Praktijkinformatie die ontzettend belangrijk is, want uiteindelijk heeft iedereen baat bij goede voorwaarden voor een groepscontract.
Tips en ervaringen uit Amersfoort
Daarnaast kregen ondernemers die de haalbaarheid van een energiehub willen onderzoeken praktische tips om de verkenning goed aan te pakken. Zij konden profiteren van de ervaringen die worden opgedaan met de Smart Energy Hub de Wieken Vinkenhoef in Amersfoort. De ondernemers daar hebben de fase van dataverzameling achter de rug en werken nu toe naar een groepscontract.
Tips en ervaringen: EMS-vergelijker
Het aansturen van de energie in je eigen bedrijf én die van de energiehub in zijn geheel, kan worden aangestuurd door een energy management system (EMS). Daarvan zijn er inmiddels velen op de markt, dus welke moet je kiezen? TKI Urban Energy heeft een eerste versie hiervan uitgebracht en vroeg de aanwezige ondernemers om feedback. De vergelijker is terug te vinden op www.energietransitieutrecht.nl/energiehub.
Meer weten over de aanpak?
De Aanpak energiehubs voor bedrijventerreinen bestaat nu bijna anderhalf jaar en er hebben al verschillende bedrijventerreinen van geprofiteerd. Door de intensieve samenwerking tussen de provincie en de netbeheerders wordt er voortdurend ingespeeld op een steeds veranderende werkelijkheid. Onze hubregisseurs kunnen ook u begeleiden of u helpen bij uw onderzoek naar de haalbaarheid. Meer informatie over de Aanpak vindt u op www.energietransitieutrecht.nl/energiehub. Daar vindt u ook de contactgegevens van coördinator Roy Roessink. Hij brengt u in contact met een hubregisseur.
Wilt u op de hoogte gehouden worden van de volgende community of practice? Meld u dan aan via netcongestie@provincie-utrecht.nl.