Mini-warmtenet mogelijke warmte-oplossing voor hofje of straat

Warmtenetten zijn een slimme oplossing om buurten waar veel goed geïsoleerde huizen dicht op elkaar gebouwd zijn op een duurzame manier te verwarmen. Bijvoorbeeld met behulp van warmte uit water of de bodem. Waar het niet mogelijk is om voor een hele buurt of wijk een warmtenet aan te leggen, kan een mini-warmtenet voor een straat of een hofje (2 tot 50 woningen) een beter alternatief zijn dan een individuele oplossing per woning, zoals een luchtwarmtepomp. Samen met enkele bewonersinitiatieven en gemeenten heeft de provincie Utrecht de mogelijkheid van mini-warmtenetten nader laten onderzoeken.  

Het idee ontstond omdat zowel in Leusden als in Zeist enkele bewonersgroepen bij de gemeenten aanklopten. Het gaat om woningeigenaren die wonen in een wijk waar zeker geen warmtenet wordt aangelegd. Ze wilden zich niet meteen neerleggen bij de optie om dan allemaal zelf een individuele luchtwarmtepomp aan te schaffen. Ze vroegen zich af of er voor hen geen andere mogelijkheid is om samen van het aardgas af te gaan. 

Straatje in Leusden

Eerste verkenning geeft twee mogelijkheden 

Uit een eerste verkenning van het onderzoeksbureau Next2Company naar alternatieven kwamen twee mogelijkheden naar voren: een zogeheten ‘zware’ variant en een ‘lichte variant.  De zware variant (een bronnet met warmte-opslag in de bodem) is te grootschalig voor de bewonersgroepen, omdat hier 200 woningen of meer voor nodig zijn. De lichte variant is wel interessant voor hen. Het gaat hier om een mini-warmtenet voor 2 tot 50 woningen dat de bodem als warmtebron gebruikt. Hier zijn twee opties: een gedeelde bodemlus waar enkele woningen op aangesloten kunnen worden of om een klein ringnet (patent Uiteigenbodem). Bij een klein ringnet worden woningen die aan het ringnet liggen aangesloten.  

Kosten en eigenaarschap

Uit die eerste verkenning bleek dat mini-warmtenetten zeker voordelen hebben, maar er zijn ook de nodige uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten en het eigenaarschap. De provincie heeft het onderzoeksbureau daarom een vervolgopdracht gegeven om in overleg met marktpartijen een eerste indruk van de kosten te geven. Samen met initiatieven uit Stichtse Vecht, Amersfoort, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Leusden zijn mogelijk eigendomsvormen geschetst.  

Pilots voor praktijkervaring 

De provincie wil de opgedane kennis in de praktijk gaan toetsen, om te zien of in de straten van een of meer van de bewonersgroepen daadwerkelijke en mini-warmtenet aangelegd kan worden. Daarvoor is een offerte nodig waarmee voldoende buurtbewoners akkoord zijn en moet het eigendom en beheer van het mini-warmtenet geregeld zijn. Deze fase is nu in voorbereiding. Energie van Utrecht speelt hierbij een ondersteunende rol. 

Meer weten? 

Meer informatie over de onderzoeken en de kennis die daar is opgedaan, is te vinden op Mini-warmtenet voor een straat of hofje.