Warmtenetten zijn een slimme oplossing om buurten waar veel goed geïsoleerde huizen dicht op elkaar gebouwd zijn op een duurzame manier te verwarmen. Bijvoorbeeld met behulp van warmte uit water of de bodem. Waar het niet mogelijk is om voor een hele buurt of wijk een warmtenet aan te leggen, kan een mini-warmtenet voor een straat of een hofje een beter alternatief zijn dan een individuele oplossing per woning (zoals een luchtwarmtepomp). Deze mini-warmtenetten zijn bedoeld voor circa 2 tot 50 woningen en gebruiken de bodem als warmtebron.
Onderzoek
Samen met enkele bewonersinitiatieven en gemeenten heeft de provincie Utrecht de mogelijkheid van mini-warmtenetten nader laten onderzoeken. Op deze webpagina staat wat we nu weten over de techniek, de kosten en de organisatie van mini-warmtenetten. Deze informatie is nog niet getoetst aan de praktijk. Hiervoor willen we enkele pilotprojecten helpen realiseren.
Twee varianten
Een mini-warmtenet voor een beperkt aantal woningen in een straat of hofje, is grofweg op te delen in twee varianten. Er kan gekozen worden voor een gedeelde bodemlus of een klein ringnet.
Gedeelde bodemlus
Op één bodemlus kunnen enkele woningen worden aangesloten. De diepte van de bodemlus is afhankelijk van de (bodem)situatie maar gaat in geen geval dieper dan 500 meter. Vloeistof door de bodemlus neemt de warmte over van de bodem. In elke woning is nog een warmtepomp nodig om de warmte verder te verhogen voor het verwarmen van de woning en voor warm tapwater.

Klein ringnet
Een klein ringnet met meerdere bodemlussen wordt interessant wanneer meerdere bewoners van dezelfde straat op hetzelfde moment besluiten over te stappen naar deze duurzame manier van verwarmen. Bij een klein ringnet worden woningen die aan het ringnet liggen aangesloten. Er kan een collectieve warmtepomp gebruikt worden. Ook zijn bij een klein ringnet andere warmtebronnen mogelijk, zoals aquathermie. Het patent voor een ringnet met gesloten bodemcollectoren ligt bij Uiteigenbodem.

Neem contact op

Wilt u meer weten over mini-warmtenetten? Of wilt u de volledige rapportage van het onderzoek ontvangen? Neem dan contact op met Brigit Valentijn:
- Telefoon: 06 11 88 16 27
- E-mail: brigit.valentijn@provincie-utrecht.nl