Het is verstandig om naast het onderwijsprogramma extra activiteiten te organiseren voor de buurt. Dan gaat het onderwerp nóg meer leven.
Een energiedesk is een centraal punt in de wijk waar bewoners informatie kunnen opdoen en vragen kunnen stellen over energieverbruik. Dankzij de aanwezigheid van een expert op locatie en gratis beschikbaar informatiemateriaal, kunnen bewoners op een laagdrempelige manier starten met het besparen op hun energierekening.
In Kanaleneiland was het in eerste instantie het plan om een apart punt hiervoor te maken in de wijk, maar vanuit de wijkcoöperatie kwam de wens om het bestaande wijkinformatiepunt hiervoor te gebruiken. Een voordeel was dat wijkinformatiepunt al een bestaand netwerk had. Hierdoor kon dit project makkelijk aanhaken en kon de informatie worden verspreid via het fysieke punt zelf en via de al bestaande whatsapp groepen. Via een vast contactpersoon bij het wijkinformatiepunt konden alle partners op de hoogte blijven van eventuele ontwikkelingen.
De energiebox richt zich op laagdrempelige maatregelen die de bewoner zonder (hoge) kosten eenvoudig zelf kan uitvoeren. Bewoners kunnen gratis een energieadvies plus doos met energiebesparende producten aanvragen.
De energiecoach uit de wijk is verbonden met het wijkinformatiepunt. Zo worden bewoners gemakkelijk doorverwezen naar deze coach en worden niet alleen ouders van basisschoolleerlingen maar ook andere buurtbewoners bereikt om de materialen uit de energiebox toe te passen thuis. Als ze hier hulp bij willen, kunnen ze een afspraak maken met een energieklusser. Het maken van een afspraak met een energiecoach of een klusser kan ook via de website van Energiebox.
Buurtbewoners kunnen zelf aan de slag met energiebesparende maatregelen met informatie en materialen die zij kunnen lenen uit de bieb. Niet iedereen heeft zelf gereedschap thuis of weet hoe radiatorfolie moet worden geplakt, maar willen het wel graag zelf doen. Bewoners krijgen niet alleen de materialen mee naar huis om thuis uit te proberen, maar krijgen ook advies en tips bij de bieb over hoe ze de materialen kunnen toepassen. Daarnaast is de energiebieb een laagdrempelige manier om duurzamere alternatieven uit te proberen. Zo kunnen bewoners het koken op inductie uitproberen zonder dat ze eerst een investering hierin hoeven te doen.
Bewoners worden zo heel praktisch geholpen. Ze kunnen verbruikmeters, warmtecamera's, verwarmde zitjes, inductiekookplaten- en pannen en meer lenen bij de bieb.
Wijkmarkten
Voor het vergroten van de bekendheid in de wijk, staan energiecoaches van Energiebox regelmatig op lokale markten. Bewoners kunnen op deze momenten vragen stellen over energiebesparing en over de werkzaamheden van de coaches. Bij interesse kan er een gratis adviesgesprek worden gepland. Deze markten dienen voornamelijk voor het werven van huishoudens, maar vaak ook voor nieuwe coaches als er open vacatures zijn. Daarnaast zorgt het voor meer zichtbaarheid van de werkzaamheden in de wijk en kunnen bewoners er terecht met hun brandende vragen.
Bijeenkomsten en presentaties
Het project Inclusieve Energietransitie Kanaleneiland heeft verschillende keren bijeenkomsten georganiseerd met als thema energietransitie en energiebesparing of meegedaan aan bijeenkomsten van anderen. Bijvoorbeeld aan een bijeenkomst georganiseerd door Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders, waarbij ook Milieucentraal aanwezig was. Daarnaast is er vanuit het project ook een presentatie gegeven in een buurthuis met daarin aandacht voor energiebesparende tips.
Tips organiseren workshops en evenementen:
- Creëer meer zichtbaarheid
Door aanwezigheid bij bijeenkomsten en bewonersavonden vergroot je de zichtbaarheid van het initiatief in de wijk, wordt er vertrouwen gecreëerd én vergroot je het netwerk. - Begin op tijd
Begin ruim op tijd met de voorbereidingen, samenwerken kost tijd en een bijeenkomst van de grond krijgen vraagt een goede voorbereiding. Het verhaal dat wordt overgedragen aan de bewoners moet goed staan. - Wat levert het mij op?
Bedenk goed wat u wilt overbrengen aan de bewoners/genodigden. Zorg ervoor dat het event voor hen zo interessant is dat ze daadwerkelijk komen opdagen.
Organiseer een slotbijeenkomst om het project af te ronden, alle partners in het zonnetje te zetten en het project onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Dat laatste is zeker verstandig als het project in wat voor een vorm dan ook wordt voortgezet.
Stichting Technotrend heeft in samenwerking met de Herman Brood Academie na twee jaar een slotbijeenkomst georganiseerd met als titel Kanaleneiland geeft energie!
Tips slotbijeenkomst
- Laat op tijd weten dat de bijeenkomst eraan komt
Zo kan iedereen de datum op tijd vastzetten in de agenda. - Bezoek de locatie
Het bezoeken van de locatie waar de slotbijeenkomst plaatsvindt, geeft veel informatie over hoe het evenement het beste ingevuld kan worden. Ga ruim voor het evenement langs, kijk wat de mogelijkheden zijn en wat er eventueel moet worden aangepast of geregeld. - Maak het interessant
Zorg voor een aantrekkelijke inhoud van het programma, zodat mensen het de moeite waard vinden om om de bijeenkomst bij te wonen.